Biografi

Biografi

Hjärtligt välkommna till JN Chocolate
Jonas Nilsson är mitt namn och jag har jobbat som kock och konditor i närmare 17år.
Min resa började som kocklärling på en restaurang i Ängelholm med namnet restaurangen M&J redan som 15åring.
Intresset växte och blev min största passion i livet.

Stolt ambassadör för Michel Cluizel

Under ett års tid har både jag och Martin Morand jobbat som svenska ambassadörer åt Michel Cluizel. Det är en fantasktisk produkt att jobba med och utan tvekan en av världens bästa choklad som vi använder till både pralintillverkning och kurser.

Jag ville bli godistillverkare

Redan som 5åring så drömde jag om att bli godistillverkare. Det bästa jag visste och fortfarande vet är nämligen livets "söta".
Idag har jag uppfyllt min dröm och tillverkar unika praliner med min kompanjon Martin Morand till årets alla högtider.
Idag är jag verksam som köksmästare på 19hundra i Ängelholm där jag både står i varmkök & kallkök.
Utöver detta driver jag mitt egna företag JN chocolate.

Utbildning

Min utbildning fick jag på Ängelholms gymnasieskola med inriktning kock.
En 3årig utbildning på en fantastisk skola.
Dem senaste åren har jag även fått utbildningar i.
- Ledarskapsutbildning
- Inventering, kalkylering, beställning
- Hjärt & lungräddning & brand
- Chokladkurser med Valrhona & michel Cluizel.

Historia

När jag hade gått ut gymnasiet så jobbade jag runt lite i Sverige först men sen fick jag nog, jag ville uppleva mer.
Jag tog flyget till Dublin med mitt Cv i handen, jag ville jobba på dem bästa krogarna, jag ville lära mig laga mat på riktigt.

Precis så blev det och det dröjde inte mer än en månad innan jag hade ett fast jobb på en av Dublins finaste lyxhotell Brownes brasseri.

Efter tiden I Dublin har jag bl.a. jobbat på följande ställe.

Princess cruises USA (2007)
- Kock & konditor

Idas Helsingborg (2008)
- Köksmästare

Hamnkrogen Ven (2009)
- Kock & konditor

Bryggan Höganäs (2010)
- Kock

Örenäs slott (2010-2014)
- Köksmästare, konditor, kock

Restaurang 19Hundra Ängelholm (nuvarande)
- Köksmästare

Skåne kulinar & vm guld 2014

För ett år sedan upplevde jag att jag stod still i min utveckling, jag var hungrig men inte mätt.
Där kom Skåne Kulinar in i bilden.
Det var en otroligt rolig tid och jag utvecklades enormt, jag fick insikt om vad som egentligen krävs och lärde mig det där lilla extra.
All tid, sömnlösa nätter, den hårda träningen & övandet gav resultat vintern 2014 då vi tog hem ett guldbord i VM i Luxemburg.

Os 2016

Efter VM drog träningarna igång inför matlagnings OS 2016 i Erfurt Tyskland. Vi tränade extremt hårt och blev coachade av Anders Oskarsson som vi tackar ödmjukast för både tid och engagemang. Allting gick precis som det skulle och gjorde vår bästa upplagning någonsin på tävlingsdagen. Vi fick guld i båda kategorerna Culinary Art och Pastry Art och dagen efter var det dags att utse den totala vinnarna där vi tog ett totalsilver. Vi fick även högst poäng i Pastry Art av alla 60 lags som var med och tävlade i vår kategori vilket är ett fantastiskt kvitto på allt arbete vi lagt ner.

Choklad är konst

När man nämner ordet choklad så går mina mungipor upp, jag älskar choklad och det är just denna produkt som jag har valt att viga mitt liv åt.
Eftersom choklad inte bara är gott utan även är formbart, målningsbart, sprutbart osv, så kan jag verkligen använda mina konstnärliga gener.
För choklad är verkligen ett konstverk!

Att blåsa socker

Att skulptera och blåsa socker är även det ett konstverk, och givetvis något jag älskar att utöva.
Jag började med ett hemmabygge till sockerarbetsbord men det dröjde inte länge innan mitt första sockerbord var inhandlat.
Jag satt uppe flera nätter i rad och det var verkligen socker överallt i lägenheten.
Det var sjukt svårt att bli självlärd men kunskapen är så låg i Skåne och det finns så få som behärskar det så det var bara att studera mina franska böcker, köpa lite tålamod och öva.
Plötsligt händer det som man brukar säga, och första äpplet var blåst i socker.
Vilken känsla.

Finalist i Dessertmästarna 2015

I årets upplaga av dessertmästarna Lyckades jag ta mig till final och slutade som silvermedaljör.
Jag är mycket tacksam och glad över min insats.
Jag tror att jag gav det svenska folket rejält med skratt och glädje under min tid i rampljuset, jag var mig själv och bjöd på mig till 100%.
Det var en väldigt intensiv, stressig och påfrestande inspelning som långt ifrån var lätt och konkurrensen var stentuff.
Men så här i efterhand är det bland det roligaste jag gjort.
Det gav mig ytterligare kompetens och det fick mig att ta steget fullt ut till att starta eget företag och syssla med det jag brinner mest för.
Nämligen choklad & desserter!

Tack för att du tagit dig tid att läsa min biografi

Med vänlig Hälsning:
Jonas Nilsson

Foto: Malin Haak
Foto: Malin Haak
Pralintillverkning i Dessertmästarna
Foto: Malin Haak
Foto: Malin Haak
jonas4
Foto: Malin Haak
Foto: Malin Haak